Inseminacija je jedna od najstarijih, najuobičajenijih i najjednostavnijih intervencija za lečenje neplodnosti i oblika asistiranog oplođenja. Predstavlja proces obrade semena muškog patnera (sperme) i njegovo veštačko unošenje u matericu ženskog partnera u spontanom ili indukovanom ovulatornom ciklusu, pod uslovom da su oba jajovoda žene prohodna (što se može proveriti jednostavno i brzo uz pomoć HSSG ultrazvučne metode u našoj ordinaciji).

Intrauterina inseminacija (IUI) sprovodi se kod parova kod kojih je pokazano:

  • Umereno smanjenje broja i pokretljivosti spermatozoida
  • Prisustvo antitela na spermatozoide
  • Kod žena sa blagim oblikom endometrioze
  • Kod žena sa lošim kvalitetom cervikalne sluzi
  • Kod parova sa nepoznatim uzrokom steriliteta

Uzimanje uzorka spermatozoida, za obradu u laboratoriji, vrši se istog dana kada se radi i inseminacija (u posebnim slučajevima, sprema se odmrzava ako je sačuvana na ovaj način zbog odsustva partnera u zahtevanom periodu).

Inseminacija je bezbolna intervencija, vrši se pomoću vrlo tankog katetera koji se plasira u kanal grlića materice, a obrađeni spermatozoidi pomoću šprica ubacuju u matericu. Uspešnost postupka inseminacije zavisi od mnogo faktora. Neki poznati faktori dokazano mogu smanjiti izglede za uspešnost. Pre svega, to su životna dob partnera, loš kvalitet sperme ili jajašaca, ozbiljni slučajevi endometrioze ili teška oštećenja ili hronične upale jajovoda.

Zbog toga inseminacija kod nekih parova dovedi do začeća već nakon jedne procedure, nekima će biti potrebno više procedura, a kod nekih uopšte neće doći do začeća. Ako ova metoda začeća nakon više pokušaja ne rezultira trudnoćom, par se obično upućuje na druge metode vantelesne oplodnje u našoj ordinaciji.