Predstavljamo Vam Voluson S8 4d ultrazvuk, najnoviju generaciju aparata i pomak u neverovatnom svetu tehnologije koji pomaže da tokom pregleda ginekolog brzo i jasno dobije sliku o Vašem zdravlju, i zdravlju Vaše bebe!

U okviru sekcije „Pregledi za vreme trudnoće“ pominjali smo obavezni 4D ultrazvučni pregled, ali napomenućemo još neke detalje koji pokazuju koliko je bitan ovaj pregled za zdravlje bebe i mame.

Savremena kontrola trudnoće ne može da se zamisli bez ultrazvučnog pregleda. Ultrazvuk je neinvazivno dijagnostičko sredstvo koje ginekologu omogućava direktno i neposredno posmatranje ploda u materici. Koristi od ovog pregleda su nemerljive – pouzdano utvrđivanje trudnoće, analiza građe i rano otkrivanje eventualnih anomalija ploda, i to rano u prvom tromesečju uz ultrazvučni aparat najnovije generacije, kakav ćete sresti samo u Ordinaciji Dr Mirković.

U 12. nedelji radi se kontrola na Daunov sindrom. Test za okrivanje hromozomskih anomalija, screening test prvog tromesečja, koji se najčešće i radi u trudnoći je takozvani Double test. To je kombinovani test – sastoji se od ultrazvučnog pregleda nakon koga sledi vađenje krvi. Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač. Nakon toga, obavezan je još jedan pregled između 20. i 24. nedelje trudnoće kada se detaljno pregleda rad i razvoj srca bebe, jer se ove nedelje smatraju najboljim periodom.

Uporedo sa poboljšanjem kvaliteta slike standardnih dvodimenzionalnih ultrazvučnih aparata (2D), brz tehnološki napredak je doneo i sasvim novu tehnologiju pregleda, koja se bazira na ultrazvuku. Radi se o aparatima koji stvaraju trodimenzionalnu sliku (3D) i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta.

Za razliku od standardnog ultrazvučnog prikaza u vidu siluete (obrisa, senke), 3D/4D ultrazvučni pregled bukvalno daje slici osećaj dubine i prostorne orijentacije (često se poredi sa razlikom između slike i skulpture). Ono što je jedinstveno u našoj ordinaciji je upravo Voluson S8 ultrazvučni aparat koji pomera granice u ginekologiji i akušerstvu. Drugi 4D ultrazvučni aparati u Beogradu su starije generacije u odnosu na ovaj, i ne pružaju sve prednosti kao Voluson. Neke od glavnih prednosti našeg ultrazvuka poslednje generacije su:

  • Neverovatne HDlive slike, koje realistično prikazuju bebu, veoma rano u prvom tromesečju
  • Tehnološki najnaprednije sonde koje stvaraju kristalno jasne slike bebe u raznim položajima
  • Napredna i detaljna procena anatomije srca bebe
  • Napredna i detaljna procena centralnog nervnog sistema bebe
  • Jasne slike koje pomažu pri ranom dijagnostikovanju ginekoloških stanja i problema

Ova velika novina u ultrazvučnoj dijagnostici pruža mogućnost i lekarima i roditeljima da u realnom vremenu vide potpuni prikaz bebe dok je još uvek u stomaku. 4D ultrazvuk zapravo predstavlja video snimak fetusa u materici. U zavisnosti od starosti ploda, lako se uočavaju pokreti, osmeh ili mrštenje, češkanje, istezanje, sisanje prstića, kao i čitava anatomija. Nakon 25. nedelje čak je moguće polemisati i oko toga na koga beba liči. Detaljno se prikazuje izgled lica bebe (da li postoji rascep usne), broj prstiju i izgled ekstremiteta što veoma olakšava uočavanje eventualnih anomalija.

Pored očiglednih prednosti, 4D ultrazvuk ima i jednu veliku psihološku prednost. Veoma je dragocen, jer omogućava i stvaranje prisnije veze nerođene bebe sa roditeljima. Dokazano je da što je pre majka svesnija ploda, više će voditi računa i o njemu i o sebi, što kasnije rezultira zdravijim porođajem.

Klasični, 2D ultrazvuk koristi ultrazvučne talase za dobijanje dvodimenzionalne slike bebe. Iskusni lekari mogu da prepoznaju bebinu glavu, noge, pa ček i pol, ali za pacijentkinju je često ovaj prikaz statične slike nejasan.

4D ultrazvuk u ordinaciji dr Mirković predstavlja najsavremeniji aparat i iako radi po istom principu (UZ talasi struje kroz abdomen i eho se vraća nazad), on sakuplja slike brže i daje ih mnogo jasnije u vidu 3D snimka. Za razliku od njega 3D ultrazvuk daje sliku, ali ne i video snimak.

Četvrta dimenzija koju podrazumeva odnosi se na vreme, odnosno pokazuje pokrete fetusa u realnom vremenu 3D prikaza. Na taj način se dobija jasna slika događanja u materici uz jedinstvene i žive detalje, naročito u kasnijim fazama trudnoće kada roditelji imaju utisak da pred sobom vide već rođenu bebu.

Kompletan pregled se snima na USB.