Sterilitet kod žena može biti primarni i sekundarni. Primarni sterilitet se dešava kod žena koje nikada nisu zatrudnele. Sekundarni sterilitet kod žena javlja se kod onih žena koje su bar jednom imale trudnoću. Da bi žena zatrudnela potrebno je da procesi ovulacije i oplođenja budu u potpunosti očuvani. Nažalost, postoje brojni uzroci zbog kojih se kod žena javlja sterilitet – čak i mali poremećaj u hormonima može dovesti do smanjenje plodnosti ili steriliteta. Najčešći uzroci steriliteta kod žena su:

  • Oštećenje ili neprohodnost jajovoda – najčešće nastaje kako posledica zapaljenja jajovoda (salpingitis). Najčešći izazivač je Hlamidija, bakterija koja se prenosi seksualnim putem, čija infekcija može proći neprimećena i bez bola ili povišene temerature. Oštećenje jajovoda može da spreči oplođenu jajnu ćeliju da dođe do materice i može dovesti do vanmaterične trudnoće. Potpuna neprohodnost jajovoda sprečava spermatozoide da uopšte stignu do jajne ćelije i da je oplode.
  • Endometrioza – nastaje kada se tkivo materice nađe i van materice (najčešće kod jajovoda ili jajnika) čime remeti rad jajnika i materice i smanjuje prohodnost jajovoda. Ovi tkivni implanti reaguju na hormonski ciklus tako da rastu ili krvare u skladu sa menstrualnim ciklusom uzrokujući zapaljenje i stvaranje ožiljaka. Kod zena sa endometriozom često se javlja sterilitet, kao i bol u malom stomaku.
  • Poremećaji ovulacije – u nekim slučajevima sterilitet je izazvan poremećajem ovulacije. Čak i mali poremećaj u hormonima koji dovode do ovulacije (LH i FSH) mogu dovesti do smanjenje plodnosti ili steriliteta. Najčeće nastaju u slučaju povrede glave, tumora, preteranog fizičkog vežbanja ili preteranog izglađivanja.
  • Povišen nivo prolaktina – to je hormon koji stimuliše stvaranje mleka. Visok nivo prolaktina kod žena koje nisu trudne ili dojilje može poremetiti ovulaciju. Pojava mleka u dojci moze biti prvi znak povišenog nivoa prolaktina.
  • Policistični jajnici (PCOS) – nastaju kada telo proizvodi suviše androgenih hormona koji takođe utiču na ovulaciju.
  • Rana menopauza – podrazumeva prestanak menstuacije i nestanak folikula pre trideset pete godine života. Najčešće je uzrok nepoznat, mada je povezana sa zračenjem i hemoterapijom, bolestima imunog sistema i pušenjem.
  • Ostali uzroci – kao što su miomi, priraslice, različiti lekovi, problemi sa tiroidnom žlezdom (hipo i hipertiroidizam), tumori i njihovo lečenje, Kušingova bolest, HIV, oboljenje bubrega, itd.