Samopregled dojki je prvi i najbitniji način da brinete o zdravlju reproduktivnih organa. Promene na dojkama mogu ukazati na razne promene u radu hormona, žlezda, kao i na ozbiljnije probleme. Pored pregleda kod ginekologa koji se radi dvaput godišnje, bitno je da sami pregledate dojke jednom mesečno i pratite svake promene koje primetite. Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju dok prolazite kroz osnovih 5 koraka samopregleda:

Kvržice, borice i izbočevine na koži
Bradavice koje su promenile položaj ili koje su uvučene unutra
Crvenilo, bol, osip ili otok

1. Korak
Posmatrajte grudi u ogledalu dok su vam ramena ispravljena, a ruke na bokovima. Obratite pažnju na sledeće stvari: Dojke su uobičajene boje, veličine i oblika.
Dojke su proporcionalne jedna drugoj, bez većih razlika u veličini i vidljivih otoka.

2. Korak
Podignite sada ruke uvis i potražite neke od navedenih promena.
3. Korak
Usput, proverite da li primećujete bilo kakvu tečnost koja izlazi iz bradavica – providnu, mlečnu, žućkastu ili, pak, krv.

4. Korak
Sada lezite i opipajte desnom rukom levu dojku, pa zatim levom rukom desnu dojku. Pravite male kružne pokrete dok opipavate. Opipajte celu dojku od vrha ka dnu i sa strane – od ključne kosti do stomaka i od pazuha do dekoltea. Pratite određenu šemu kako biste bili sigurni da niste preskočili neku sekciju. Najbolje je da krenete od strane dojke i da napravite redove odozgo na dole, kao da kosite travu. Koristite lagani pritisak za tkivo neposredno ispod kože i jači pritisak da osetite tkivo dojke skroz do grudnog koša.

5. Korak
Najzad, opipajte dojke dok stojite ili sedite. Ovaj korak je najbolje uraditi pod tušem, jer ruke lakše klize po površini. Opipajte grudi na isti način opisan u koraku 4.

Ukoliko primetite bilo kakve promene, javite se odmah ginekologu.