U devetom ste mesecu, bolucka vas stomak i niste sigurni da li je reč o pravim ili lažnim kontrakcijama? Iako je svaka žena različita, pa ima i drugačiju percepciju bola, kako se bliži termin porođaja, mnoge se trudnice pitaju hoće li znati da prepoznaju kontrakcije. “Kad počnu, znaćeš, obično je odgovor iskusnih mama.

Pripemne „lažne“ ili Braxton Hicksove kontrakcije su neredovne, nemaju isti ritam ponavljanja nego su razmaci nejednaki, mogu biti na dva minuta, pa na pet, pa onda za pola sata… prolaze posle određenog vremena, intenzitet se ne pojačavaja. Ponekad odmor olakšava kontrakcije i bol popušta, dok drugima pomaže šetnja.

Prave kontrakcije dolaze u pravilnim razmacima, kako vreme odmiče postaju sve jače i sve češće, sve teže možete da ih „prodišete“, i ništa što uradite – bilo da legnete, da šetate, da sednete, prava kontrakcija će trajati.

Ukoliko ste manje od 37 nedelja trudni, a imate više od četiri kontrakcije u roku od sat vremena, obavezno se javite lekaru.

Često kontrakcije upoređuju s menstrualnim grčevima, samo puno, puno jačim. Možete osetiti stezanje materice. Te snažne kontrakcije guraju bebu u položaj za porođaj i napolje kroz porođajni kanal, tako da možete osetiti kako se mišići oko materice učvršćuju i stiskaju.

Kontrakcija je zapravo snažan grč mišića, kontrakcija cele materice. Bol se može osetiti duboko u abdomenu, po celoj levoj ili desnoj strani tela ili u leđima. Kontrakcije mogu podsećati i na bol zbog gasova, a ponekad ih mame upoređuju i s pritiskom zbog potrebe za velikom nuždom. Ako imate takve bolove, koji se ne smanjuju ni nakon odlaska u WC, moglo bi se raditi o porođajnim kontrakcijama. Promena u intenzitetu bola može biti jasan znak da je porođaj zaista blizu. Kako biste bili sigurni, možete pratiti jačinu i učestalost kontrakcija.

Ako kontrakcije postaju sve učestalije, ritmične i bolne ili ako imate bilo koji od sledećih znakova obavezno se javite lekaru.

  • bol u stomaku nalik menstrualnom i grčeve
  • više od četiri kontrakcije u sat vremena, čak i ako nisu bolne,
  • promena vaginalnog sekreta – ukoliko postane previše voden, roze ili krvav,
  • povećan pritisak na karlicu ( osećate da beba gura napolje),
  • bolovi u krstima, posebno ako do sada niste imali ovaj problem.