Kondilomi (polne bradavice, genitalne bradavice) su bolest koju uzrokuje HPV virus, tj. Humani Papilloma Virus. HPV virus je uzročnik raka grlića materice kod žene i odmah po otkrivanju virusa treba početi lečenje. Sam HPV virus ima više od 100 varijacija i ne izaziva svaka varijacija polne bradavice, ali najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju. Svega 4 vrste virusa izazivaju rak grlića materice, a više od 30 prouzrukuju pojavu genitalnih bradavica.

Humani Papiloma Virus (HPV) se najčešće prenosi putem polnog odnosa, bilo da je u pitanju regularan seks, bilo da je oralni ili analni seks. Međutim, kondilomi se prenose i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom.

Polne bradavice je izuzetno lako dobiti čak iako se koristi prezervativ kao zaštita. Skoro je nemoguće biti bezbedan od ove bolesti, s obzirom da vaš partner može biti prenosnik virusa, čak i ako na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti prilikom odnosa da biste se zarazili. Ovo je razlog zašto je ova bolest postala svetska epidemija.

Ukoliko se kod pacijentkinje utvrdi postojanje kondiloma postoji nekoliko načina da se oni uklone, od kojih je  najefikasnije uklanjanje laserom. Laserom se uništava najveći broj vidljivih kondiloma, ali je nekada neophodno ponoviti proceduru i na prvoj kontroli, koja se zakazuje dve nedelje posle intervencije, zbog uklanjanja sitnih kondiloma koji su u međuvremenu izrasli. Posle ove kontrole, uklonjeni kondilomi u najvećem procentu se nikada više ne javljaju. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji i praktično je bezbolna.