Kolposkopija je pregled grlića materice i vagine pomoću specijalnog digitalnog video kolposkopa. Ginekolog posmatra grlić i vaginu sa uvećanjem od 6 do 40 puta, što mu pomaže da vidi bilo kakve promene na ovom delu tela žene. Redovne kolposkopske kontrole uz uzimanje brisa za PAP test omogućavaju otkrivanje premalignih i ranih malignih promena grlića materice (rak grlića materice), u fazi kada su one potpuno izlečive manjom hirurškom intervencijom.

Papanikolau test (PAP ili PAPA test) je brz, bezbolan i jednostavan. Štapićem sa vatom se uzima bris grlića materice, zatim se sadržaj nanosi na staklenu pločicu, oboji posebnim bojama i posmatra pod mikroskopom. Na ovaj način se vide ćelije grlića i eventualne promene u njihovoj veličini, izgledu. Nalaz se klasifikuje u pet grupa (I, II, III, IV i V), pri čemu su grupe I i II normalni nalazi, a ostali zahtevaju dodatno ispitivanje. Papanikolau test služi da se otkriju prekancerozne i kancerozne promene na grliću materice, odnosno, da se identifikuju sve promene – zato se idealno dopunjuje sa kolposkopskim pregledom.

Kolposkopiju sa PAP testom treba raditi preventivno jednom godišnje nakon 21. godine života (i ranije ukoliko je žena i pre toga bila seksualno aktivna).

Kako izgleda kolposkopski pregled?

Kolposkopija vremenski traje malo duže od običnog ginekološkog pregleda, ali je takođe potpuno bezbolna, stoga nema mesta za strah. Radi se na ginekološkom stolu, u istom položaju kao i za ginekološki pregled.

Pre pregleda specijalnim mikroskopom, ginekolog će uzeti bris za PAP test, koji smo već spominjali. Nakon toga, regija koja se pregleda premazuje se troprocentnim ili petoprocentnim rastvorom sirćetne kiseline, jer se na taj način vide sve patološke promene na sluzokoži. Sam pregled počinje pregledom kože genitoanalne regije, da bi se eventualno videli znaci najčešće HPV infekcije. Potom se prelazi na sluzokožu velikih i malih usana i vagine. Sastavni deo kolposkopije je i Šilerova jodna proba, koja se sastoji u premazivanju površine Lugolovim rastvorom pomoću dugačkog štapića. Jodom iz rastvora se zdravi epitel boji u tamniju boju, dok patološki promenjen epitel ostaje svetle boje. Kolposkopija traje od 15-20 minuta i ne radi se pod anestezijom, osim u slučaju da je potrebno uzeti tkivo za biopsiju – tada se može dati kratkotrajna lokalna anestezija.