Histeroskopija je minimalno invazivna kratkotrajna intervencija koja ima važnu ulogu u ispitivanju steriliteta, ponovljenih pobačaja i abnormalnog krvarenja iz materice.

Pri obavljaju histeroskopije koristi se histeroskop (tanak teleskop malih dimenzija) koji se unosi u materičnu duplju kroz vaginu i grlić materice.

Ova interevencija može biti dijagnostička i operativna.

Dijagnostička histeroskopija se obavlja radi ispitivanja unutrašnjosti materice, odnosno materične duplje i sluzokože kako bi se dijagnostifikovale priraslice, polipi, miomi ili neke druge abnormalnosti matericne supljine. Histeroskopija je radi kao dijagnostička procedura kod nejasnih oblika steriliteta.

PREPORUKA: Pre svake vantelesne oplodnje potrebno je uraditi dijagnostičku histeroskopiju kako bismo pripremili endometrijum.

Operativna histeroskopija podrazumeva operativno uklanjanje promena (priraslice, polipi, miomi). Istovremeno, moguće je ukloniti i eventualne tkivne pregrade koje remete normalan oblik materične šupljine, što često može biti uzrok otežanog začeća ili stvaraju problema u menstrualnom ciklusu. Pri zahvatu, obavlja se i biopsija – uzimanje uzoraka materične sluzokože koji se salje na histopatolosku analizu. Uz pomoć operativne histeroskopije često je moguće preduprediti prelazak benignih promena u maligne, izbeći kiretažu.

Histeroskopija – priprema i šta je potrebno od analiza:

Priprema pacijentkinje za histeroskopiju je jednostavna. Potrebno je uzdražati se od jela i pića (uključujući vodu) u trajanju od najmanje šest sati pre intervencije. Takođe je neophodan i uredan nalaz vaginalnog i cervikalnog brisa (lekar može zatražiti i uredne briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu). Preporučljivo je da se histeroskopija obavi neposredno posle menstrualnog ciklusa.

Indikacije za histeroskopiju su:

Endometrijalni polipi, cervikalni polipi, submukozni miomi, nascentni miomi, ciljana biopsija endometrijuma, ašermanov sindrom, nejasni oblici steriliteta, proksimalne obstrukcije jajovoda, anomalije materice, abnormalna uterusna krvarenja, maligna oboljenja kanala grlića, maligna oboljenja sluzokože materice, uklanjanje spirale, priprema za IVF.