Pod pojmom abortus podrazumeva se namerni prekid rane trudnoće. U našoj zemlji je abortus do 10. nedelje trudnoće dozvoljen i izvodi se isključivo na zahtev žene. Ako je trudnoća starija od 10 nedelja i postoji namera trudnice da je prekine, ona podnosi zahtev, a odobrenje zahteva daje stručna komisija. Komisija razmatra razloge i rizike zahvata, a prekid trudnoće koja je starija od 10 nedelja će se dozvoliti ako su razlozi opravdani, a rizici od zahvata minimalni. Opravdani razlozi su:

  • medicinski – postojanje oboljenja koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje i život žene
  • etički i pravni – trudnoća uzrokovana silovanjem ili obljubom nad nemoćnom ili maloletnom osobom, obljuba zloupotrebom službenog položaja i incest
  • biološko-genetski faktori koji oštećuju plod, oboljenje majke u prvom tromesečju trudnoće od rubeole, upotreba tetraciklina, nepodudarnost krvnih grupa
  • socijalni – loše materijalno stanje, veći broj dece, vanbračna trudnoća.

Kao i kod spontanog pobačaja, do 10-te nedelje abortus se izvodi  kiretažom ili vakum-aspiracijom.  Ukoliko je trudnoća starija, abortus se izvodi izazivanjem porođaja. Posle intervencije potrebno je uzimati antibiotike i lekove koji utiču na stezanje mišića materice, kako bi prestalo krvarenje.

Bezbedan abortus u velikoj većini slučajeva ne ostavlja posledice po zdravlje i reproduktivnu funkciju žene. Na učestalost komplikacija utiču mnogi faktori: zdravstveno stanje i starost žene, trajanje trudnoće, tehnika zahvata, anestezija, dodatne operacije, stručnost ginekologa, higijenski uslovi. Procenat rizika i mogućih komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju je vrlo mali. Što je trudnoća starija i mogućnost komplikacija koje se mogu javiti nakon abortusa je veći. Sve komplikacije sem infekcije su relativno retke.

 

Spontani pobačaj

Spontani prekid trudnoće ili pobačaj je gubitak bebe pre 20-te nedelje trudnoće. Više od 80% pobačaja desi se u toku prva tri meseca trudnoće. Pobačaji posle 20-te nedelje trudnoće mnogo su ređi.

Simptomi spontanog pobačaja su krvarenje koje se vremenom pojačava, grčevi i bolovi u stomaku, stomačni bol, groznica,  bol u leđima,  slabost.

Najčešći uzrok spontanih pobačaja koji se dese u prvom tromesečju su prouzrokovani hromozomskim abnormalnostima bebe. Osim ovoga, spontani pobačaji mogu biti uzrokovani i drugim faktorima među kojima izdvajamo: infekcije, izloženost visokoj radijaciji, abnormalnosti materice, hormonski problemi, urođena srčana oboljenja,  nekontrolisani dijabetes, oboljenja štitne žlezde…

Ukoliko dođe do spontanog pobačaja u ranoj trudnoći, do 12 nedelja, prekid trudnoće se izvodi  kiretažom ili vakum-aspiracijom. Pod pojmom kiretaže podrazumeva se akušerska tehnika kojom se kiretom kida i izvlači deo po deo ploda.

Ako se pobačaj desi posle 12. nedelje, možemo reći da je on sličan porođaju: provokacijom materičnih kontrakcija izaziva se porođaj, dolazi do širenja grlića praćenog grčevima i bolovima, izbacivanja ploda i krvarenja.

Spontani pobačaj je psihički i fizički teško iskustvo za ženu. Jedno od prvih pitanja koje ćete postaviti sebi, jeste: „Posle koliko vremena ću moći da ostanem u drugom stanju?“. Kod neželjeno prekinutih ranih trudnoća, period oporavka je nešto kraći, pa trudnoću možete da planirate već nakon tri meseca. Gotovo 85% žena nakon spontanog pobačaja ima sasvim normalnu trudnoću i porođaj. To što ste imali spontani pobačaj ne znači još uvek sterilitet.