Vaše telo će se tokom trudnoće promeniti – to je sigurno. Ove promene se razlikuju od žene do žene; kod nekih trudnica će biti skoro neprimetne, dok će druge pogledati u ogledalo i jedva se prepoznati. Grudni koš će se proširiti, organi će se pomeriti kako bi napravili mesta za bebu, i grudi će proći kroz razne promene. Koje to promene možete očekivati na Vašim grudima tokom trudnoće?

Osetljive i bolne grudi
Osetljivost u grudima je uobičajena za sve trudnice i može biti blaga nelagodnost ili bol pri najmanjem dodiru. Dešava se najčešće tokom prvog trimestra trudnoće. Za ove promene glavni krivci su progesteron i estrogen, tj. naglo povećanje nivoa ovih hormona. Birajte udobne i pamučne brushaltere i majice.

Veće grudi
Ovo je jedna od promena kroz koje će sigurno proći sve žene, i praćena je upravo osetljivošću u predelu grudnog koša. Sve žene tokom prve trudnoće dožive da im se grudi povećaju i da moraju da uzimaju veći brushalter (makar za korpu veći). Pored toga, i grudni koš se širi, pa moraju da uzmu i veći broj u obimu. Novac možete uštedeti tako što ćete kupiti odmah brushaltere za dojenje, koje možete koristiti i posle porođaja.

Vidljive vene
Mnoge trudnice će primetiti da su im vene vidljivije tokom trudnoće, posebno na stomaku i dojkama. Ovo se dešava zbog veće prokrvljenosti organizma. Do kraja trudnoće, imaćete čak 50% više krvi nego uobičajeno, kako bi se ispunile potrebe bebe. Nakon porođaja i dojenja, primetićete da su vene izbledele i više nisu toliko primetne, te budite strpljive.

Promene na bradavicama
I bradavice prolaze kroz promene, jer se spremaju za dojenje. Bradavice i areole postaju tamnije, a pred kraj trudnoće postaju i veće u obimu.

Iscedak
Vaše grudi mogu biti spremne za pravljenje mleka još od 16. nedelje trudnoće. Tada možete primetiti da iz grudi curi iscedak žućkaste boje koji se stručno naziva kolostrum. Kolostrum sadrži sve hranljive materije i svu tečnost koja je vašoj bebi potrebna u prvim danima nakon rođenja, kao i supstance koje štite vašu bebu od infekcija. Ukoliko primetite krvav iscedak, nemojte se plašiti, ali zakažite pregled kod ginekologa.

Kvržice i neravnine
Trudnice često primete kvržice na grudima tokom trudnoće. Najčešće se radi o cistama i fibroadenomima. Nekad mogu dostići i više centimetara u prečniku, a u praktičnom smislu predstavljaju šupljinu u tkivu dojke ispunjenu tečnošću. U većini slučajeva nisu opasne, ali se u retkim slučajevima može razviti tumorski izraštaj na zidu ciste. Ukoliko primetite nove kvržice, konsultujte se sa doktorom.

Montgomerijeve žlezde
Montgomerijeve žlezde su izbočine na areolama bradavica koje se javljaju tokom trudnoće. Montgomerijeve žlezde su zadužene za lučenje zaštitnog lipidnog sekreta sa svrhom zaštite bradavice i areole. Uloga ovih žlezda sve više dolazi do izražaja tokom dojenja, kada njihov sekret pomaže da se spreči sušenje, pucanje i infekcija tokom dojenja.