Polipi ili adenomi su izrasline koje se javljaju na sluzokoži unutrašnjih organa ali mogu da izađu i na spoljnim organima, u nosu, ušima. U najvećem broju slučajeva polipi su benigni, tako da nema razloga za strah, ali ih ipak treba kontrolisati, jer mogu da prerastu u maligne. Učestalost im je 1-2 na 100 žena. Svi adenomi, odnosno benigni polipi, imaju određeni maligni potencijal, posebno oni većih dimenzija.

Na postojanje polipa može da ukaže pojačan sekret sa sukrvicom, jer se na polipima često javljaju upalne promene. Česta su i krvarenja pri odnosu, pri ginekološkom pregledu, pre ili posle menstruacije, kao i obilne menstruacije.

Polipi na ženskim reproduktivnim organima najčešće se javljaju na materici. Na grliću izlaze cervikalni polipi, a u materičnoj šupljini endometrijalni polipi. Mogu biti okrugli ili izduženi, različitih veličina, od samo nekoliko milimetara do veličine oraha. Oni nastaju kao posledica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala ili materične šupljine, usled hroničnih upala, povišenog nivoa estrogena i promena na krvnim sudovima. Često ih ne prate nikakvi simptomi, zbog čega je redovan ginekološki pregled neophodan. Cervikalni se otkrivaju ginekološkim pregledom, pod spekulumom, a endometrijalni ultrazvučnim pregledom materice.

Polipe na reproduktivnim organima treba lečiti jer otežavaju začeće, izazivaju sterilitet i spontane pobačaje. Leče se hirurškim putem.

Polipektomija cervikalnog polipa je jednostavna bezbolna metoda koja se radi uvrtanjem peteljke ili njenim presecanjem specijalnim nožem, laserom ili kauterom. Nakon toga se obavezno radi kiretaža cervikalnog kanala. Odstranjivanje endometrijalnog polipa radi se eksplorativnom kiretažom materične šupljine. Svaki polip i sadržaj dobijen kiretažom cervikalnong kanala ili materične šupljine obavezno se šalje na patohistološki pregled. Tako se postavlja definitivna dijagnoza polipa. Ukoliko je nalaz uredan, lečenje je završeno, a ako se PH pregledom otkriju premaligne ili maligne promene, neophodne su dalje konsultacije i lečenje, a u nekim slučajevima i operacija.