Svake godine u Srbiji od raka dojke oboli više od 4.000 žena. Međutim, rano postavljanje dijagnoze uvećalo bi šanse za izlečenje u preko 90 odsto slučajeva. Zato vam predstavljamo ovaj tekst o samopregledu dojki sada, u oktobru, mesecu koji je obeležen kao mesec borbe protiv raka dojke, kako bismo motivisali žene na preventivne preglede grudi.

Koliko često treba raditi samopregled dojke?

Posle 25. godine svaka žena bi trebalo jednom mesečno sama da pregleda dojke. Samo ako dobro upozna svoje grudi, može lekara na vreme da obavesti o svim eventualnim promenama. Svrha samopregleda je uočavanje promena na dojkama, a ne postavljanje dijagnoze.

Kako izgleda pregled?

Samopregled dojki treba raditi neposredno posle menstruacije, odnosno između petog i desetog dana ciklusa. Tada dojke nisu otečene i tada najlakše mogu da se otkriju promene u obliku i veličini, kao i eventualne kvržice. Samopregled treba da obuhvati, grudi, čitav prostor između dojki i pazuha, čitav pazuh i čitavo poprsje, skroz do ključnih kostiju, odnosno ramenog pojasa.

Na šta treba obratiti pažnju?

Ukoliko primetite neke od sledećih promena, javite nam se kako bismo postavili dijagnozu u prijatnom ambijentu naše ordinacije:

prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami
iscedak iz bradavice
promena u regiji bradavice
promena uobičajenog oblika ili veličine dojke
promena boje ili osetljivost na koži dojke
smežuranost kože dojke (slično celulitu)
nagli bol u dojci ili pazušnoj jami
Ukoliko samopregledom uočite neku od pomenutih promena na dojci, ne paničite. Proverite svoje sumnje kod Vašeg lekara, koji će vas, ukoliko smatra da je potrebno, upututi na pregled ultrazvukom ili mamografom.