U našoj ordinaciji se rade pregledi digialnim video kolposkopom, što predstavlja savršeniji metod kolposkopskog pregleda i precizniju dijagnostiku za vas. Ginekolog posmatra grlić i vaginu sa uvećanjem, što mu pomaže da vidi bilo kakve promene na ovom delu tela žene. Redovne kolposkopske kontrole uz uzimanje brisa za PAP test omogućavaju otkrivanje premalignih i ranih malignih promena grlića materice (rak grlića materice), u fazi kada su one potpuno izlečive manjom hirurškom intervencijom. Od 1924. godine, kada je ovu metodu uveo Henselman (otac kolposkopije), metoda se usavršavala od aparata koji uveličava po principu lupe (10-20 puta), do mikroskolposkopa koji uvećava čak do 280 puta.

Ukoliko se ništa ne nađe na kolposkopiji, dalji postupak zavisi od rezultata PAPA testa. Ginekolozi naše ordinacije će Vam objasniti sve opcije koje su Vam na raspolaganju kada je u pitanju kolposkopija. Ukoliko se na grliću materice nađu izvesne promene, uzima se mali uzorak tkiva sa izmenjenog područja grlića (biopsija) kako bi se utvrdio stepen promena, kao i da li je potreban dalji tretman.

S obzirom da je kolposkopija istraživačka metoda, njeni nalazi se tumače kao “sumnjivi” ili “nisu sumnjivi” na maligni proces. Podela kolposkopskih nalaza je na veće tri grupe:

  • kolposkopske slike koje nisu sumnjive na karcinom-ektopija, TRZ (transformaciona zona), zapaljenske promene
  • kolposkopske slike sumnjive na karcinom-leukoplakija, mozaik, ATRZ (atipična transformaciona zona), erozio vera, nespecifična jod negativna polja, nejasni kolposkopski nalazi
  • manifestni karcinom bez obzira na stadijum proširenosti

Kolposkopija u trudnoći je takođe jedan od pregleda koji bi trudnice trebalo da obave, jer se mogu javiti izvesne promene na grliću, te je najbolje uočiti ih odmah. Tehnički je zahtevnija, pošto se za  vreme trudnoće promene na grliću dešavaju i kao deo normalnog devetomesečnog ciklusa. Zato je veoma bitno da ovaj pregled obavljaju iskusni kolposkopičari. Dobra strana je što se tokom trudnoće epitel izvrne, te postaje dostupniji pregledu, a loša je strana što trudnica ima pojačan strah i stoga je potrebno objasniti i napomenuti da kolposkopija u trudnoći nije štetna, i neće ugroziti bebu.

Nekada je kolposkopija otežana, pogotovo ako se radi u odmakoj trudnoći i kada prednji deo ploda pritiska mokraćnu bešiku i zid vagine, pa je grlić teže dostupan pregledu. Obilna sluz iz glića je fiziološka pojava u trudnoći, ali može smetati tokom kolposkopije. Povećana koncentracija hormona  estrogena u trudnoći pojačava prokrvljenost grlića i dovodi do drugačije boje epitela i do uvećanja  grlića. Normalno je da je zbog toga i pojačana vaskularizacija, pa često se javlja krvarenje nakon pregleda, stoga nema razloga za strah. Ukoliko se neke promene uvide ili budu sumnjive, ginekolog će veoma pažljivo uzeti tkivo za biopsiju.