Blizanačka trudnoća zahteva posebnu negu. Morate znati šta da očekujete tokom blizanačke trudnoće , od ishrane i telesne težine do mogućih komplikacija. Statistike radi, jedna od 80 trudnoća je blizanačka, u jednom od 8000 slučajeva se radi o trojkama, dok su višestruke trudnoće u prirodnim uslovima prava retkost.

Kako dolazi do blizanačke trudnoće? Ponekad se blizanačka trudnoća samo dogodi. U drugim slučajevima, specifični faktori su u igri. Na primer, blizanačka trudnoća je verovatnija što ste stariji, jer hormonalne promene mogu izazvati otpuštanje više od jednog jajeta istovremeno. Korišćenje asistiranih reproduktivnih tehnologija – kao što su in vitro oplodnje – takođe povećava verovatnoću blizanačke trudnoće.

Blizanci mogu da budu jednojajni (poreklom iz jedne jajne ćelije) i dvojajčani (svaki potiče iz jedne posebne jajne ćelije). Ovi drugi su, često, nasledna pojava: u nekim porodicama se blizanci češće rađaju, čak i kod istih roditelja. Jednojajni blizanci su uvek istog pola i teško ih je razlikovati, dok dvojajčani mogu da budu istog ili različitog pola, i da ne liče preterano.

Na blizanačku trudnoću će Vaš ginekolog posumnjati ukoliko je materica veća nego što je to uobičajeno, ili ako se čuje više od jednog otkucaja srca. Trudnoća se, naravno, potvrđuje ultrazvukom.

Blizanačka trudnoća zahteva više nege i pregleda kod ginekologa, jer je na izvestan način rizičnija za majku i za bebe. Kako trudnoća odmiče, osećaj sreće što nosite dvojke će da smeni briga da li će sve proteći kako treba. Uprkos češćoj i intenzivnijoj kontroli u toku trudnoće, blizanci neretko dolaze na svet pre vremena, sa svim problemima vezanim za nedonesenost. Takođe, kod njih su češća neka patološka stanja (problemi sa disanjem, porođajne povrede i drugo). Zato je ginekološka ordinacija Dr Mirković tu za vas 24 časa, sedam dana u nedelji, i brine se da sve protekne kako treba.

Ova trudnoća znači i da je potrebno pridati više pažnje određenim namirnicama – biće Vam potrebno više folne kiseline, kalcijuma, gvožđa, proteina i drugih neophodnih vitamina i minerala. Blizanačka trudnoća podrazumeva i veće dobijanje na kilaži, te je veoma važno paziti na ishranu. Za blizance je preporučeno ne gojiti se više od 25 kilograma za vreme trudnoće, tj. unositi dodatnih 600 kalorija na dan.

Pošto porođaj često krene pre vremena sa blizancima, više mirovanja je preporuka svih lekara. Smanjite kretanje i umanjite fizičke aktivnosti, posebno pred kraj trudnoće. Mirovanje u krevetu nije dokazan način da se spreči prerani porođaj, ali preporučuje se zbog boljeg razvitka beba i smanjenja rizika od komplikacija.

Da li ćete se poroditi prirodno ili carskim rezom zavisi od mnogo faktora, a Vaš ginekolog i akušer će najbolje znati da procene, pošto su pratili Vašu blizanačku trudnoću od početka do kraja, te ih obavestite o svim dešavanjima i promenama u organizmu.