Redovna nega intimne regije važna je za zdravlje svake žene, posebno u letnjem periodu, za vreme ciklusa i posle sportskih aktivnosti, pošto se radi o periodima idealnim za razvoj bakterija. Intimna higijena odražava se na celokupno zdravlje žene, te vam dajemo nekoliko saveta kako da sačuvate organizam i najosetljivije delove od tegoba i bolesti tokom letnjih meseci.

  1. Unosite što više tečnosti u organizam. Teško je govoriti koliko tečnosti treba uneti u toku 24 sata, jer to zavisi od opšteg stanja organizma, klimatskih uslova, i slično. Važno je da kroz urinarni sistem prođe dnevno od litar i po do dve urina.
  2. Takođe, važno je i redovno pražnjenje mokraćne bešike u toku dana kako bi se skratilo vreme boravka bakterija u bešiki i njihovo razmnožavanje.
  3. Leti imuni sistem slabi, usled čestih promena sredine, navika i vremenskih prilika, a to je idealno tlo za razvoj bakterija, virusa i gljivica. te je dobro unositi veći broj vitamina – jedite više voća i povrća i pijte vitaminske tablete.
  4. Tuširajte se pre ulaska i nakon izlaska iz bazena ili mora (čuvate i druge i sebe).

Ukoliko krećete na duži put, možete koristiti osvežavajuće maramice za jednokratnu upotrebu.

  1. Obavezno na odmor ponesite probiotike za vaginalnu floru, koji preventivno utiču na održavanje normalne vaginalne flore.
  2. Izbor donjeg vešaje bitan faktor, jer su istraživanja pokazala da su žene, kako bi se svidele partneru, spremne da se odreknu zdravog pamučnog rublja u korist izrađenog od sintetike. Pamučno rublje, i to po mogućnosti belo, optimalna je zaštita od mogućih upala.
  3. Mokri kupaći kostimi su idealno mesto za razvijanje bakterija i gljivica. Čim izađete iz bazena ili mora, zamenite mokar donji deo kupaćeg kostima čistim i suvim kupaćim. Takođe, izbegavajte sedenje na mokrim peškirima.
  4. Preporučuje se da se ulošci menjaju najmanje pet puta dnevno. Ukoliko koristite tampone, imajte na umu da se oni ne koriste noću i da ne smeju da se nalaze u telu više od četiri sata.
  5. Izbegavajte mirisne toaletne sapune i kupke. Higijena spoljnih delova je naročito važna za trudnice, jer se smetnje u spoljnjim predelima intimne regije mogu se proširiti i na vaginu, pa je važno da, naročito u vreme trudnoće, održavate pravilno i temeljito higijenu ove regije i sačuvate njeno zdravlje.