Postkoitalna kontracepcija, poznata kao „pilula za dan posle“, predstavlja zapravo hitnu kontracepciju. Radi se o važnom metodu sprečavanja neželjene trudnoće u slučajevima kad kondom pukne, ukoiko žena zaboravi da na vreme popije kontraceptivnu pilulu, kada dođe do pomeranja dijafragme ili cervikalne kape ili kod nezaštićenog seksualnog odnosa. Ipak, postoji veliki broj žena koji još uvek na zna osnovne činjenice o ovoj piluli – ginekološka ordinacija Dr Mirković je tu da Vam pomogne sa svim pitanjima.

Kada i kako se zapravo koristi ova pilula? Koristi se 24 sata posle spornog odnosa, a najkasnije 72 sata po odnosu. Iako se mogu naći u slobodnoj prodaji u apotekama, uvek Vam preporučujemo da se prvo konsultujete sa Vašim ginekologom, koji će Vam prepisati recept za odgovarajuću pilulu. Takođe, preporučujemo i posetu ginekologu tri nedelje od primenjene terapije radi pregleda i razgovora o nekom sigurnijem vidu kontracepcije, ukoliko ne planirate potomstvo.

Kako deluje pilula za dan posle? Pilula sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, ali neke hitne kontraceptivne pilule sadrže visoke doze i estrogena i progestina) koji zaustavljaju ovulaciju. Zato je često nazivaju i „hormonska bomba“. Deluje tako što sprečava oplodnju jajašca i sprečava da se eventualno oplođeno jaje implementira u materici žene.

Da li postoje neželjeni efekti? Kao i kod svakog leka, mogu se javiti određeni neželjeni efekti, kao što su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i osetljivost grudi. Isto tako, može doći do blagog krvarenja. Ukoliko se krvarenje nastavi i nakon nekoliko dana, posetite ginekologa. Može blago uticati i na Vaše raspoloženje.

Koliko često se može uzimati? Pilula za dan posle nije kontraceptivna metoda koja se može koristiti često! Ginekolozi i farmaceuti se slažu da je pilulu najbolje uzimati samo u hitnim slučajevima, a ne više od dva puta godišnje. Ukoliko imate potrebu da pilulu koristite češće, razgovarajte sa ginekologom o konvecionalnijim metodama kontracepcije.

Da li svako može uzimati pilulu za dan posle? Osobama koje imaju problem sa trombozom ili u porodici postoji istorija tromboze, urgentna kontracepcija sa tabletama estrogena je zabranjena, kao što nije preporučljiva ni pušačima. Zbog toga je važno konsultovati se sa ginekologom pre upotrebe.

Da li je pilula za dan posle 100% efektna? Kao i kod svake metode kontracepcije, postoji određen procenat neefikasnosti. Hitne kontraceptivne pilule su efikasne 80-90% vremena. Ako se popije u roku 24 sata, sprečava trudnoću kod devet od deset žena koja bi se dogodila da pilula nije uzeta. Ipak, ako se dogodi trudnoća i žena se odluči da zadrži bebu, za sada nema dokaza da postoji negativan efekat na plod.

Zato, razgovarajte sa ginekologom o metodama kontracepcije, redovno se pregledajte i budite sigurni!