Bakteriološke i mikrološke analize vrše se u cilju sprečavanja i otkrivanja ređe pominjanih i često zanemarenih infekcija kao što su bakterijske vaginoze. Radi se o infekcijama koje karakteriše smanjenje broja bakterija koje štite od infekcija i izrazito povećanje broja bakterija koje se inače normalno nalaze u vagini (stafilokoka, streptokoka, ešerihija, proteus, enterokoka, mikroplazma itd). U ovom slučaju uzimaju se bakteriološki cervikalni i bakteriološki vaginalni bris. Brisevi se zasejavaju na podloge, a terapija se određuje prema nalazu brisa.

U grupu bakterija koje izazivaju upalu grlića materice i mogu da budu uzrok steriliteta i pobačaja spadaju hlamidija, mikroplazma i gonokoka.Brisevi za otkrivanje ovih infekcija uzimaju se sa grlića materice (u slučaju gonokoke ponekad se uzima bris i iz mokraćnog kanala).

Pored toga, veliki broj žena podvrgava se ispitivanjima u cilju otkrivanja ili prevencije oboljenja koja mogu uticati na plodnost. Pregled svake žene na prisustvo svih infektivnih agenasa je nemoguć. Međutim, greška je ne preduzimati ništa, čime se ostavlja mogućnost za razvoj komplikacija koje se često mogu izbeći korišćenjem jednostavnih dijagnostičkih metoda, kao što je ispitivanje sastava vaginalne flore i flore grlića materice.

Pri ginekološkom pregledu u ordinaciji Dr Mirković mogu se uzeti svi pomenuti brisevi, sa ciljem da se otkriju ili eliminišu pomenute česte bolesti ženskih reproduktivnih organa. U našoj ordinaciji možete obaviti sve potrebne mikrobiološke analize, kao što su:

  • Brisevi grlića materice
  • Chlamydia trachomatis,
  • Ureaplasma urealitycum,
  • Mycoplasma hominis,
  • Neisseria gonorrhoeae,
  • Humani papiloma virus (HPV) tipizacija,
  • Brisevi vagine,
  • Grupa vaginalnog sekreta

Kako se uzimaju brisevi za analize?

Postoje dve vrste briseva koji se uzimaju, ili pri redovnom ginekološkom pregledu, ili kada ginekolog želi da eliminiše ili potvrdi izvesnu dijagnozu. To su vaginalni bris (uzima se sa prednje i zadnje usne, zidova vagine) ili cervikalni bris (uzima se sa grlića materice).

Brisevi se uzimaju dok ležite na ginekološkom stolu, u položaju kao za redovan ginekološki pregled. Bilo da se radi o vaginalnom ili cervikalnom brisu, postupak je brz, jednostavan i bezbolan. Ukoliko se radi o vaginalnom brisu, on se uzima uz pomoć štapića sa vatom na kraju i šalje na dalju analizu. Ukoliko se radi o cervikalnom brisu, ginekolog koji pod spekulumom (instrument) ima direktan uvid i pristup grliću materic sterilnim štapićem, sa vatom na vrhu, uzima bris cervikalne sluzi sa samog cerviksa, ili iz kanala. To se radi uz posebnu tehniku, da ne bi došlo da spoljašnjeg zagađenja uzorka. Može da se obavi direktnim nanošenjem na predmetno staklo i očitavanjem pod mikroskopom, ili posebnim bojenjem, uz upotrebu komora.