Prvi korak u planiranju budućeg potomstva podrazumeva odluku u kom pravcu razmišljati o ostvarenju tog cilja (inseminacija, IVF…). Što se tiče početnog koraka u ispitivanju ženske populacije, a u cilju dobijanja odgovora na postavljeno pitanje, to je provera prohodnosti jajovoda pod kontrolom ultrazvuka.Histerosalpingo-sonografija (HSSG) je utrazvučna kontrastna metoda koja se, između ostalog, koristi radi provere prohodnosti jajnika pri planiranju začeća.Neprohodnost jajovoda je jedan od glavnih uzroka steriliteta žene. Javlja se u 20 do 40 odsto slučajeva. Oštećenje normalne anatomije jajovoda najvažniji je uzrok i objašnjenje vanmaterične trudnoće i prisutno je u oko 50 odsto slučajeva.

HSSG je savremena metoda koja se koristi u diferencijalnoj dijagnostici anatomskih – stečenih i/ili urođenih anomalija materične šupljine („pregrađena“ materica, polipi, miomi..), kao i u svrhu procene prohodnosti jajovoda.Pre ultrazvuka je neophodno da se obavi kompletan ginekološki pregled (PAPA test, analiza vaginalnog sekreta, kolposkopija), kao i analiza krvi. Inače, ovaj ultrazvučni pregled se izvodi u prvoj fazi ciklusa, 10-12 dana dana od početka menstrualnog krvarenja, pri čemu je neophodno naglasiti pacijentkinji da je neophodno uzdržavanje od seksualnih aktivnosti do pregleda.anja promena u šupljini materice i kanalu njenog grlića. Utvrđuje se tačno mesto gde se nalazi prepreka u jajovodu, na njegovom početnom ili krajnjem delu, što je za lečenje steriliteta veoma važno.

Pregled se izvodi u prijatnom ambijentu naše ordinacije, procedura je bezbedna, a pacijentkinja može odmah nakon toga da se vrati uobičajenim aktivnostima. Važno je napomenuti da ne postoji rizik od štetnog zračenja pri HSSG proceni prohodnosti jajnika.