Neplodnost se, prema definiciji Svetskog udruženja za sterilitet i infertilitet definiše kao izostanak trudnoće više od jedne godine. Podrazumeva se, prema stručnjacima, da je to period u kome se održavaju redovni seksualni odnosi bez upotrebe kontraceptivnih sredstava.

Postoje mnogi uzroci zbog kojih se javlja sterilitet kod žena, a ponekad se čak uzrok nemogućnosti začeća ne može ni otkriti. Međutim, takvi slučajevi su veoma retki, a uglavnom vam Vaš ginekolog može pomoći da otkrijete i pravilno lečite sterilitet. Prema statistici, od 10-15% parova ima problema sa začećem, a od toga je u većem procentu problem upravo ženski sterilitet.

Evo i koji su najčešći uzročnici za sterilitet kod žena :

  1. Godine začeća – plodnost kod žena počinje da opada nakon 35. godine i tada dolazi do smanjenja broja i kvaliteta jajnih ćelija, što otežava oplodnju. Takođe, prisutna je i tendencija ranog ulaženja u perimenopauzu, kada se smanjuje nivo hormona i ciklus postaje neredovan.
  2. Izostanak ovulacije – Postoje brojne, različite bolesti i stanja koje mogu da utiču na ovulaciju: hormonski poremećaji, bolesti poput tuberkuloze i dijabetesa, prisustvo ciste na jajniku, pa i anksioznost, stres itd i time izazovu sterilitet kod žene. Hormonski poremećaji koji uzrokuju izostank ovulacije leče se sasvim uspešno. Ukoliko je odsustvo ovulacije izazvano nekim drugim oboljenjem, onda je neophodno lečenje tog oboljenja.
  3. Endometrioza – u pitanju je rast endometrijuma (unutrašnji sloj materice) van materične šupljine. To se ne dešava samo u materici, već i na drugim mestima u abdomenu (stomaku) – kao što su jajovodi, jajnici i trbušna maramica karlice. Oko 10 odsto neplodnih parova je pogođeno endometriozom. Za žene sa tim problemom, mesečne šanse za ostajanje u drugom stanju se umanjuju od 12 do 36 odsto.
  4. Ešerihija koli – e.koli je vrsta bakterije široko rasprostranjena u prirodi. Pripada grupi bakterija koje su normalni stanovnici creva mnogih životinja i ljudi, gde pomažu u varenju hrane. Budući da normalno živi u crevima čoveka, ešerihija koli izaziva bolest samo uz određene preduslove – ako dospe iz creva u neke druge organe i tkiva. Ova bakterija je najčešći izazivač urinarne infekcije. Podložnije su joj žene, jer je njihova uretra (mokraćna cev) kraća nego kod muškaraca, pa je veća mogućnost za ulazak bakterije.
  5. Hlamidija – prema istraživanjima ovo najčešća polno prenosiva infekcija u Evropi. Javlja se češće kod žena nego kod muškaraca, a u 70 odsto slučajeva se ne ispoljavaju nikakvi simptomi. Bakterija hlamidija (Chlamydia trachomatis) je glavni uzrok steriliteta, vanmaterične trudnoće i prevremenog porođaja. Pre uključivanja u postupak vantelesne oplodnje (VTO), jedna od prvih stvari koju će vam tražiti da uradite jeste testiranje kojim se utvrđuje da li ste zaraženi hlamidijom.

Za detaljnu i tačnu dijagnozu potrebno je konsultovati naše lekare specijaliste, uraditi sve potrebne analize i zajedno sa njima planirati dalje korake u proširivanju porodice.