Ušli ste u poslednji trimestar trudnoće i već brojite sitno do porođaja? Sigurno Vas zanima koji su to znaci da se porođaj približava, kako biste bili psihički i fizički spremni da na svet donesete jedno malo čudo prirode ☺

  1. Spontano pucanje membrane – poznatije kao pucanje vodenjaka. Ovo je prvi znak porođaja tek u 15-25% trudnoća, iako nas TV serije i filmovi žele ubediti da je to siguran znak da porođaj počinje. Ponekad to može biti samo kapanje amnionske tečnosti, a ponekad prava „poplava“.
  2. Kontrakcije – Regularne kontrakcije pouzdan su znak da se porođaj približava. U početku možete osetiti bol koji podseća na menstrualne grčeve ili bol u dnu leđa u intervalima od 20-30 minuta. Kada postanu učestalije, na svakih 3-5 minuta, a traju oko jedan minut, to je dobar znak da je porođaj počeo.
  3. Sluzni čep – Ovo je jedan od neposrednijih znakova da je porođaj veoma blizu. Kada grlić materice počne da se širi i skraćuje, moguće je da ćete primetiti sluzav iscedak, koji može biti i blago sukrvav, i izgleda kao obilniji sekret. Ukoliko primetite da otiče sveža krv odmah se javite ginekologu.
  4. Nekontrolisano drhtanje – Čak iako Vam nije hladno, možete osetiti drhtavicu ili tremor. Isto se može desiti i tokom porođaja, pa i nakon njega. Obično je neprijatan osećaj, ali nemojte se plašiti – to je samo način da se telo izbori sa stresom i tenzijom. Prepustite se nekim tehnikama za smirenje, istuširajte se toplom vodom, zamolite nekog iz porodice da vas izmasira…
  5. Olakšanje tereta – pošto se beba priprema za porođaj, možete osetiti kako se spustila niže, i time olakšala pristup dijafragmi, pa lakše dišete. Isto tako, to može značiti i da Vam više pritiska bešiku. Ovaj znak se ne iskazuje kod svih žena; kod nekih žena beba se spušta tek prilikom kontrakcija.
  6. Dijareja – često se javlja pred kraj trudnoće, a nekada i neposredno pred porođaj, jer se telo na taj način priprema za porođaj. Ukoliko se plašite da će Vam se ovako nešto desiti tokom porođaja, znajte da se to dešava u veoma retkim slučajevima.
  7. Povećan broj Brekston-Hiks kontrakcija – ove kontrakcije se nazivaju pripremne kontrakcije i uglavnom ćete ih osetiti i tokom trudnoće. Ukoliko postaju sve jače i sve duže traju, to je znak da je porođaj veoma blizu.

Postoji još znakova trudnoće, koji će biti jedinstveni za Vašu trudnoću, zato je najbolje da za svaku nedoumicu pozovete nas, a ginekološka ordinacija Dr Mirković će se pobrinuti za vas.