Postoje određeni testovi koji se moraju obaviti pri poseti ginekologu, čak iako je u pitanju rutinski ginekološki pregled. Jedan od takvih testova je upravo Papanikolau test (skraćeno, PAPA test, PAP test). Papanikolau (PAPA) test je jednostavna i potpuno bezbolna procedura i sastoji se u uzimanju brisa sa grlića materice koji se zatim šalje u laboratoriju da se vidi da li postoje promene ili nenormalne ćelije koje bi ukazale na mogućnost prisustva raka.Ginekološka ordinacija Dr Mirković poseduje odlično opremljenu laboratoriju, tako da na rezultate ne morate čekati dugo, kako je to običaj u državnim ustanovama.

Postoje različite preporuke u kojim godinama je najbolje obaviti prvi PAPA test – ali se uglavnom kao granica uzima 18. godina, ukoliko devojka nije bila seksualno aktivna pre toga. Ukoliko jeste, PAPA test se treba obaviti nakon prvog seksualnog odnosa, i nakon toga je potrebno ponavljati rutinski Papanikolau testjednom godišnje. Ovaj test je najbolji način da se proveri da li postoje određene promene na grliću materice, i samim tim predstavlja najbolji preventivni skrining za rak grlića materice i druge bolesti. Kada bi svaka žena radila PAPA test jednom godišnje smatra se da bi se tako smrtnost od raka grlića materice smanjila za 90%!

Najbolje vreme za uzimanje uzorka za Papanikolau test je sredina menstrualnog ciklusa (10-20 dana nakon prvog dana poslednje menstruacije). Dva dana pre odlaska na pregled žena bi trebalo da izbegava korišćenje vaginalnih lekova, spermacidnih pena, krema ili tableta kako ne bi došlo do „maskiranja“ izmenjenih ćelija. Najmanje 24 časa pre pregleda ne treba imati seksualne odnose.

Nalaz PAP testa se deli u 5 grupa koje klasifikuju dobijene rezultate:

I i II grupa: uredan (negativan) nalaz

IIIa grupa: laka displazija (displazija je naziv za promene koje nisu karcinom, ali se mogu razviti u karcinom).

IIIb grupa: teška displazija

Treba napomenuti da treća grupa Papanikolau testa nije uvek pokazatelj da se na grliću materice pojavila premaligna promena. Ovakav citološki nalaz može da ukazuje na poremećaj vaginalne flore, jer neke grupe sekreta mogu da „daju“ treću grupu, zato nema razloga za paniku dok se ne posavetujete sa našim ginekolozima. Kolposkopija će dati bolje rezultate i ukloniti sve sumnje.

IV grupa: karcinom in situ (sumnja se na početak karcinoma, koji se nije proširio).

V grupa: sumnja na invazivni karcinom.

U zavisnosti od rezultata, Vaš ginekolog će preporučiti dalje testove ili lečenje, a u svakom trenutku nas možete nazvati ukoliko budete imali više pitanja vezanih za Vaše rezultate.