Prvi ginekološki pregled može delovati kao neugodno, čak i strašno iskustvo, posebno kada ne znate šta vas čeka i šta da očekujete od odabranog lekara. Međutim, ako se unapred pripremite i čak pripremite i spisak pitanja koja ćete vi postaviti vašem ginekologu, uvidećete da je to prijatno i prosvetljujuće iskustvo.Što je najvažnije, ako budete imali pozitivno iskustvo pri prvom pregledu, neće se razviti strah od odlaska na godišnje preglede, čak i kada vam se čini da ste potpuno zdravi. Reproduktivni organi, nažalost, znaju za mnoge probleme i bolesti bez simptoma, te je bitno odlaziti najmanje jednom godišnje u posetu ginekologu.

Prvi ginekološki pregled se preporučuje tinejdžerkama koje su ušle u pubertet – dakle, između 13-15 godina. Ovaj pregled ne podrazumeva bilo kakvo testiranje, već opšti pregled kako bi se utvrdilo da se reproduktivni sistem razvija kako treba. Pregled se može opisati i kao sesija pitanja i odgovora – lekar će se potruditi da objasni sve ono što zanima mladu damu na ulazu u pubertet:

Menstruacija
Sprečavanje trudnoće
Polne bolesti
Seksualna aktivnost
Trudnoća
Izgled tela.
Ono što je najvažnije, uvek znajte da je ginekolog tu da odgovori na sva vaša pitanja, iako vam možda deluju banalno: kakav je oblik vaših grudi, da li bi trebalo da depilirate stidne dlačice, da li je istina ono što ste pročitali u novinama o polnim bolestima, itd.

Nakon prvog pregleda pri ulasku u pubertet, drugi najvažniji prvi pregled je prvi pravi ginekološki pregled koji podrazumeva pregled grudi i karlični pregled, kao i PAP testiranje i ultrazvuk. Ovaj pregled treba obaviti čim žena postane seksualno aktivna, i ponavljati svake godine.

Ovako izgleda godišnji ginekološki pregled: Kada legnete na ginekološki sto, ginekolog će pogledati spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena. Zatim će uzeti spekulum, metalni sterilan instrument, u obliku pačijeg kljuna koji može da se otvara, pažljivo ga uvesti u vaginu. Ovaj postupak nije bolan, eventualno može biti malo neprijatan. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što omogućuje ginekologu da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice i da uzme različte uzorke za testove. U ovom momentu se obično uzimaju brisevi (tankim štapićem sa vatom na vrhu) kako bi se uradili određeni testovi. Nakon toga, ginekolog vrši manuelni ginekološki pregled – kažiprstom i srednjim prstom ulazi u vaginu, dok drugom rukom istovremeno izvan pritiska donji trbušni zid. Na taj način se između ruku ginekologa opipavaju materica i jajnici, a ujedno proverava da li je neki od tih dodira i pritisaka bolan. Ceo pregled ne traje duže od 15 minuta, i nakon toga možete napustiti ordinaciju.

Zapamtite, redovni ginekološki pregledi vam mogu olakšati probleme, poboljšati zdravstveno stanje, ali i SPASITI ŽIVOT!