Budućim mamama ginekolozi savetuju redovne odlaske na preglede i pridržavanje svih preporuka kako bi bile što sigurnije da će se trudnoća odviti uredno i da će sve na kraju biti dobro i za njih i za bebu. Pored toga, današnjim brzim, jednostavnim i neinvazivnim pregledima, u prijatnom ambijentu ginekološke ordinacije Dr Mirković, mogu se rešiti svih briga koje ih na početku trudnoće obično muče. Jedan je od tih pregleda i amniocenteza. Kojim se ženama savetuje amniocenteza i šta se može doznati tokom ovog pregleda?

Za vreme trudnoće, fetus je okružen plodovom vodom, supstancom koja umnogočemu podseća na vodu.Amnionska tečnost (plodova voda) sadrži aktivne fetalne ćelije kože i druge supstance, kao što su alfa-fetoprotein (AFP). Ove supstance obezbeđuju važne informacije o bebinom zdravlju pre rođenja. Pored toga, amniocenteza je još uvek najsigurniji način da utvrdimo pol deteta.

Pošto amniocenteza predstavlja mali rizik i za majku i bebu, prenatalni test najčešće se predlaže ženama koje imaju značajan rizik za genetske bolesti, uključujući i one koje:

  • Imaju nepravilnosti pri ultrazvuku (dabl, tripl ili kvadrupl test)
  • Imaju porodičnu istoriju pojedinih urođenih anomalija
  • Imaju dete ili su imale trudnoću sa urođenim anomalijama
  • Imaju 35 ili više godina

Najčešće se radi između 16. i 18. nedelje trudnoće, a uzima se do 20 mililitara plodove vode za dalju analizu. Intervencija se izvodi uz kontrolu ultrazvuka, bez lokalne anestezije. Tokom postupka koriste se specijalne igle za jednokratnu upotrebu, ginekolog sve vreme kontroliše iglu pa je isključena opasnost od povrede ploda. Plodova voda se brzo nadoknadi, što trudnica može da ubrza povećanim unosom tečnosti, negazirane vode do dva litra dnevno.

Amniocenteza ne otkriva sve defekte, ali pomaže u detektovanju Daunovog sindroma, raznih vrsta mišićnih distrofija, kao i defekte nervnih vlakana, bolesti gde se mozak i kičmeni stub neće pravilno razviti. Radi se o određivanju prisustva genetskih izmena kod deteta. Ukoliko je kariotip bebe uredan dobija se nalaz 46,XX kod devojčica i 46,XY kod dečaka. Višak kao i manjak hromozoma se najčešće karakterišu sindromima udruženim sa srčanim anomalijama, mentalnom retardacijom, a u izvesnim sindromima sklonošću ka nastanku malignih bolesti.

Kod trudnica često postoji strah od amniocenteze, jer se ipak radi o invazivnoj metodi – ulazi se iglom u matericu. Međutim i pored rizika vezanih za ovu intervenciju važno je istaći značaj blagovremeno dobijenih analiza plodove vode. Od svih raspoloživih invazivnih postupaka za ispitivanje ploda, amniocenteza nosi najmanji rizik za gubitak trudnoće izazvan intervencijom. Pored toga, u prijatnom ambijentu ordinacije Dr Mirković, uz naš stručan tim, lako ćemo pomoći svim budućim mamama da prevaziđu strah i uvere se u zdravlje deteta.